Alles over QR codes

Wat is een QR code?

De afkorting QR betekent Quick Response – oftewel “snelle response”. Een QR code is bedoeld om heel snel en gemakkelijk informatie over te brengen, bijvoorbeeld een verwijzing naar iets op internet. In de QR-code hieronder zit een verwijzing naar de URL van de website van YORON.


Als je met een smartphone de camera op de QR code richt, zal de telefoon voorstellen de URL te openen

https://gratisqrcode.nl/voorbeelden

 

Hoe kunt u met uw financieel Advieskantoor QR codes inzetten?

De QR-code wordt vaak gebruikt om URL's aan te bieden. De QR-code wordt met de camera van een smartphone of tablet gefotografeerd en met een QR-lezer omgezet in een URL. Vervolgens toont de browser van het apparaat de bijbehorende website. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet zelf het, soms lange ingewikkelde, internetadres hoeft over te typen.

Maar er zijn nog veel meer toepassingsmogelijkheden:

 

Een QR-code die na het scannen in de browser een PDF laat zien met een overzicht van de financiële producten en diensten die uw kantoor aanbiedt. Een restaurant zou de QR-code kunnen gebruiken voor het tonen van een menukaart 😊

 

Als het vaak voorkomt dat een bezoeker van uw kantoor gebruik wil maken van de openbare WIFI op uw kantoor, kunt u de bezoeker een QR-code aanreiken met daarop alle informatie zoals SSID en het wachtwoord. Uw bezoeker is dan zeer snel verbonden met het internet.

 

QR-code laten linken naar een tekstbestand (PDF)

QR-code laten linken naar E-mail

Als deze QR-code wordt gescand

 

 

Veel kantoren gebruiken graag QR-codes in hun commerciële campagnes omdat het een snellere en meer intuïtieve manier is om mensen naar websites te leiden dan door handmatig URL's in te voeren.

Zo kunt u een QR-code opnemen in uw social media berichten (LinkedIn, Facebook…). De QR-code kunt u laten doorverwijzen naar uw website, of naar een specifieke landingspagina op uw website.

Flyeren

U bent van plan om in het plaatselijke Snufferdje een advertentie te plaatsen. Dan is het erg handig om de advertentie te voorzien van een QR-code met een verwijzing naar elke URL die u maar wilt; naar de website, naar een specifieke landingspagina op uw website, naar een PDF, naar uw LinkedIn-profiel,

Uw kantoor wil aandacht geven aan brandpreventie en doet mee met de actie Rookmelders. Op uw website kunt u dan een QR code plaatsen met daarin een link naar een video waarin de actie wordt toegelicht.

 

Voorbeeld: (maak voorbeeld in Toolkit)

 

Zijn QR-codes veilig?

Omdat QR-codes veel gegevens bevatten, is het mogelijk dat ze gebruikt worden om phishing-informatie te verbergen.

Slimme hackers kunnen ook QR-codes gebruiken om gebruikers te leiden naar vermomde malware-downloads of om de mobiele telefoon van de gebruiker te dwingen om premium sms-berichten te versturen.

En in het geval van QR-codes die naar URL's verwijzen, is er de mogelijkheid dat het domein waar ze gebruikers naar verwijzen, gehackt kan worden. In een beroemd voorbeeld verwees een Duits specerijenbedrijf dat onbenoemd blijft, gebruikers die hun QR-code scanden per ongeluk door naar een pornowebsite.

Hoe bescherm je jezelf tegen schadelijke QR-codes?

Het is niet te zeggen waar en wanneer je een geïnfecteerde QR-code tegenkomt. Daarom is het essentieel om een QR-scanner te kiezen waarvan je weet dat je die kunt vertrouwen.

Kaspersky QR Scanner controleert direct of een gescande link veilig is voordat hij jou, de gebruiker, informatie verstrekt.

 

 

Uw kantoor heeft een wachtkamer. Aan de muur een grote monitor met daarop de mogelijkheid om een boodschap over te brengen (narrowcasting). U kunt in die boodschap een QR code invoegen met een link naar een webpagina met daarop alle informatie over uw kantoor.

 

U beschikt over visitekaartjes. Op de achterkant daarvan laat u een QR code printen.

 

Betalen met iDEAL doormiddel van een QR code

QR codes worden verder nog gebruikt op andere manieren. Zo kun je ze tegenkomen tijdens je betaling met iDEAL.

iDEAL betaling met een bank-app: De meeste banken hebben tegenwoordig een app waarmee je bankzaken kunt regelen. In die app zit tegenwoordig ook vaak een QR code scanner ingebouwd waarmee je betalingen nog makkelijker kunt afronden. Voorbeeld:

  1. Je hebt een Pixum Fotoboek besteld in de Pixum Fotowereld Software op je PC
  2. Voor de betaling kies je voor iDEAL en jouw bank is ING.
  3. Je hebt nu de keuze tussen inloggen in je ING account, of het scannen van een QR code.
  4. Kies je voor de QR code, open dan je ING app op je smartphone of tablet
  5. Ga naar het menu
  6. Klik op het QR logootje in het menu
  7. Richt je camera op de QR code op jouw computer beeldscherm
  8. Bevestig je betaling in de app, en klaar!

 

 

Mijn vraag: hoé maak ik dan die betreffende QR-code met daarin de prijsgegevens e,d,.

 

 

Wie levert u de QR codes die u wilt gaan inzetten

 

Wat kost een QR code?

 

Statische QR

Dynamische QR

 

Bij een standaard QR-code zit de link ‘ingebakken’ en is niet meer wijzigbaar. Bij dynamische QR-codes werkt dat anders.

Met een dynamische QR-code kunt u altijd de URL (‘de website link’) aanpassen waar heen genavigeerd wordt als de QRcode wordt gescanned.

 

Voordeel:

  • U kunt de URL aanpassen
  • Het aantal scans wordt gemeten

Voorbeeld 1: Stel u heeft een campagne, u maakt een QR code met een link naar een bepaalde pagina op uw website, dit gaat naar de drukker en die drukt dit af. Van de x aantal flyers welke u heeft gemaakt daarvan weet u niet het aantal personen die de QR code gescand heeft.

Voorbeeld 2: Stel u heeft een QR code aangemaakt met een verwijzing naar uw website, u wilt dit hebben op een visitekaartje (kan ook iets anders zijn). Nadien komt u er achter dat u een typefout gemaakt heeft, maar de kaartjes zijn reeds gedrukt.

Stel u heeft een QR-code laten aanmaken met een verwijzing naar een specifieke actiepagina “Rookmelders” van uw website. Over een tijdje wilt u een nieuwe actie opstarten. U hoeft dan geen nieuwe QR-code te laten maken, YORON wijzigt heel simpel de URL in de bestaande QR-code zodat bij de eerstvolgende scan wordt verwezen naar de nieuwe actiepagina op uw website.