We krijgen steeds meer met AI-oplossingen te maken

AI, ook wel artificial intelligence of kunstmatige intelligentie genoemd, krijgt veel aandacht van de sociale kanalen. De verwachting is dan ook dat we meer en meer met AI-oplossingen te maken krijgen op de sociale netwerken. Zeker Facebook legt hier veel focus op. We horen de laatste tijd veel over AI-tools die gebruikt kunnen worden om content te genereren, zoals ChatGPT.

Het is mogelijk om je social media posts te laten genereren door een dergelijke AI-tool. Is dat nu slim of niet? Wij vertellen je daar graag meer over.

Een AI-tool is in staat om content te genereren

Er zijn bedrijven die AI-oplossingen vooral angstaanjagend vinden en er zijn bedrijven die er al volop gebruik van maken. Dat is natuurlijk ieder voor zich. Dat AI een steeds grotere rol gaat spelen in het dagelijks leven, dat is iets waar we niet aan ontkomen. U kunt nu een AI-tool inzetten, zoals ChatGPT, voor het creëren van content. Het is dus ook mogelijk om deze tool in te zetten om social media posts voor uw kantoor te creëren.

Dat bespaart u veel tijd, waardoor u deze tijd zelf op een andere wijze kunt benutten. Het lijkt daarom heel interessant. U kunt zeker tijd besparen door gebruik te maken van een AI-tool voor contentcreatie. Toch is het ook niet zo simpel als het lijkt.

De AI-tool haalt alle informatie van internet

Als u een AI-tool zoals ChatGPT de opdracht geeft om content te creëren, dan is het aan u om aan te geven waar deze content over moet gaan. U voert dus zelf informatie in en op basis daarvan gaat de AI-tool content creëren. Dit doet de tool door informatie te verzamelen van internet en hier vervolgens een tekst uit te halen.

Een AI-tool weet dus naar welke informatie er gezocht moet worden en kan met die informatie content creëren, maar een AI kan niet zien of er fouten in de content zitten. De tool gebruikt informatie van internet en als er fouten in die informatie zitten, dan worden die dus ook makkelijk overgenomen in de content die voor uu gecreëerd wordt.

Hoe moet u de AI-tool niet gebruiken voor social media posts?

Wilt u een AI-tool gebruiken voor het creëren van social media posts, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen? Dat kan, maar u kunt de AI-tool niet al het werk over laten nemen. De tool levert u content aan en vervolgens moet u deze content nog bewerken. Het is niet aan te raden om een AI-tool te gebruiken voor het creëren van posts, waarna u deze posts klakkeloos op social media plaatst.

Dat gaat gegarandeerd verkeerd, is het niet omdat er fouten in staan, dan is het wel omdat er plagiaat in staat. In door AI gegenereerde content zitten relatief veel grammaticale fouten, onvolledige namen, getransponeerde nummers en vage zinsindelingen. U kunt een AI-tool dus niet gebruiken om posts te genereren die u zonder controle op social media kunt plaatsen.

Hoe kunt u de AI-tool wel gebruiken voor social media posts?

U kunt de AI-tool wel inzetten om basis content te verzamelen. Vervolgens heeft u menselijke editors nodig om de content te controleren en te bewerken. U moet dus alle content zelf herschrijven óf dit klusje aan iemand uitbesteden. De AI-tool kan u een zee aan informatie geven over alle mogelijke onderwerpen, maar deze informatie is wel van internet afkomstig.

Neemt u het 1-op-1 over? Dan is er dus sprake van plagiaat. Ergens op internet staat namelijk al precies hetzelfde. De AI-tool kan u dus vooral tijd besparen door u heel veel inspiratie en informatie te bieden, die u vervolgens zelf nog moet bewerken.

Door AI gegenereerde content wordt genegeerd door Google

U kunt de AI-tool, zoals ChatGPT, gebruiken voor het creëren van de meest uiteenlopende content. Het is wel belangrijk om te weten dat deze content niet 1-op-1 bruikbaar is. Google heeft al gewezen op AI inhoud detectie en heeft duidelijk gemaakt dat door AI gegenereerde inhoud in strijd is met de richtlijnen van Google. Wanneer de 1-op-1 overgenomen inhoud wordt gepubliceerd, en dit wordt door Google gedetecteerd, dan leidt dit tot boetes in Google Zoeken, volgens de zoekmachine.