Een sterk ondernemingsplan schrijven is de basis van succes

U wilt gaag een financieel advieskantoor opstarten, maar u heeft als startende ondernemer nog geen goed businessplan?

Voor bestaande advieskantoren kan het zeer de moeite waard zijn om het bestaande ondernemingsplan weer eemns tegen het licht te houden of te herschrijven.

Ondernemingsplan schrijven

Een ondernemingsplan, ook wel bedrijfsplan of business plan genoemd, is de eerste stap op weg naar uw eigen bedrijf. Hiermee brengt u de haalbaarheid van uw ideeën in kaart. Wat staat er in een businessplan?

Een goed ondernemingsplan is op te delen in een stuk over de ondernemer, een marketingplan en een financieel plan, zodat u inzicht en overzicht heeft van alle onderdelen die van belang zijn bij het schrijven van uw ondernemingsplan.

De ondernemer

U start een goed bedrijfsplan met het invullen van uw persoonlijke gegevens: Wie bent u? Waar woont u? Bent u getrouwd? Wat is uw werkervaring?

Het opschrijven van uw persoonljke gegevens houdt verband met achterliggende redenen: als u getrouwd bent en u heeft 2 kinderen, dan wilt u misschien minder risico lopen door een eigen bedrijf te starten. Of als u geen werkervaring heeft in de financiele branche, doet u er dan goed aan om juist een financieel advieskantoor te beginnen?

Ook belangrijk zijn uw antwoorden op vragen als: wat zijn uw persoonlijke motieven, wie bent u als ondernemer? Hou uzrlf niet voor het lapje en schets een eerlijk beeld van uw persoonlijke sterktes en zwaktes.

www

Het marketingplan

In het marketingplan beschrijf je je idee en ga je op onderzoek uit. Je kijkt onder andere naar marktontwikkelingen, potentiële klanten, doelgroepen en concurrenten. Voor jouw product of dienst is er een markt.

Welk product of dienst ga je tegen welke prijs en op welke locatie aan wie verkopen in je eigen onderneming? Hoe kun je het beste je product of dienst op de markt zetten? Wie zijn jouw klanten en hoe ga ik eraan verdienen?

Daarnaast ga je aan de slag met de marketingmix. Hiermee geef jij je bedrijf een duidelijk eigen gezicht. Wat maakt jouw bedrijf uniek en herkenbaar voor de buitenwereld. Wij hanteren hiervoor de 5 P’s; product, prijs, plaats (distributie), promotie en personeel.

Financieel plan

Waar komt mijn kapitaal vandaan en waar is het geïnvesteerd? Ben ik winstgevend? Kan ik op tijd voldoen aan mijn financiële verplichtingen? Wie zijn mijn potentiële investeerders? Waar komt mijn kapitaal vandaan en waar is het geïnvesteerd?

In het financiële onderdeel van het sjabloon verwijzen we naar ons eenvoudig financiële plan en het uitgebreide financiële plan. Het eenvoudige financiële plan is bedoeld om een globaal financieel overzicht te kunnen krijgen van een eenvoudig bedrijfsproces. Heb je een uitgebreider bedrijfsproces met bijvoorbeeld verschillende productgroepen, dan raden we je aan om het uitgebreide financiële plan te downloaden.

5 tips voor het starten van je eigen onderneming

Weet je niet wat je nodig hebt bij het opstarten van je eigen bedrijf? Volg de volgende tips en je begin staat:

  • Maak je idee concreet en ga een ondernemingsplan schrijven om een potentiële investeerder mee te benaderen
  • Verdiep je in je doelgroep en leer je klanten kennen
  • Vergeet niet je verzekeringen te regelen. Er bestaan speciale verzekeringen voor verschillende ondernemingen
  • Zorg voor een passende inrichting van je onderneming
  • Maak reclame voor je bedrijf en vraag aan je klanten om een recensie achter te laten. Dit kan bijvoorbeeld via Facebook of Google
  • Administratie kun je niet allemaal zelf doen, dus zorg voor een goede boekhouder die de fiscale voordelen van bijvoorbeeld de Belastingdienst kent
  • Het plan ligt er en de financiering is (bijna) rond, maar de daadwerkelijke start van je bedrijf wordt vaak uitgesteld. Durf te beginnen en fouten te maken!

Bedrijfsplan schrijven

Wij bieden je verschillende tools die je daarmee helpen. Denk hierbij aan voorbeelden, invulbare templates zoals het ondernemingsplan template, e-learnings, begeleiding bij een ondernemingsplan schrijven en de ondernemersschool.